Siirry sisältöön
Takaisin

Kotokoulutuksen Kuntavaalit

aiankohtaista www-sivun-koontikuva-1024x341
Spring Housen Helsingin kotoutumisryhmät järjestivät Kuntavaalit 16.3. Ajankohtaisen tapahtuman ideoi suomi toisena kielenä –opettaja Kinga Janatuinen-Rozsa kuultuaan Spring Housen Jyväskylän opiskelijoiden joulukuussa 2016 järjestämästä presidentinvaalitilaisuudesta, kertoo Spring Housen projektipäällikkö Maaria Hytönen. Maaria jatkaa samaan hengenvetoon, miten ylpeä hän on niin opettajien kuin opiskelijoidenkin panoksesta päivän suunnittelussa ja toteutuksessa.

Kuntavaalipäivä tarjosi opiskelijoille tavallisesta opiskelupäivästä poikkeavan, osallistavan teemapäivän. Itse vaalin lisäksi ohjelmassa oli mm. Haluatko miljonääriksi –visa, musiikkihetki, mobiilipelaamista sekä ravintolapäivä. Äänestystä edelsi luonnollisesti paneelikeskustelu.

Vaaleihin lähti kotoutumisryhmistä mukaan 6 ehdokasta, jotka kiersivät luokissa esittelemässä vaaliohjelmaansa. Ehdokkailla oli omat tukijoukot. Ehdokkailla oli itselleen tärkeitä aiheita, joita he halusivat edistää. Esiin nousivat esimerkiksi edullisempi joukkoliikennelippu opiskelijoille, kotoutumiskoulutus kotipaikkakunnalla ja työpaikkojen lisääminen. Eräs ehdokas toi esiin tarvetta keskittää opettajan aikaa sitä eniten tarvitseville opiskelijoille. Osa ehdotuksista kohdistui laadukkaaseen yhdessäoloon, kuten koulutusryhmien väliseen jalkapalloturnaukseen. Aihelistalla oli myös opiskelijoille ilmainen sisäänpääsy museoon sekä rukoiluhuone. Vaalipaneelin yleisöstä huomautettiin myös tarpeesta saada kotoutujille entistä enemmän verkostoa koulutus- ja oman kieliryhmän ulkopuolelta – esimerkiksi lisää suomenkielisiä keskusteluryhmiä.

Vaalipaneelia kuunteli tarkkaavaisena 50 opiskelijaa. Vaikka sekä ehdokkaiden että kuulijoiden joukossa oli opintojen eri vaiheissa olevia osallistujia, pystyi tilassa aistimaan kiinnostuksen aiheisiin. Kuulijat nyökyttelivät tärkeiden aiheiden kohdalla ja esittivät kysymyksiä, näkökulmia, tukea ja lisäideoita ehdokkaiden teemoihin. Tilaisuudessa huomasi, miten opiskelu ja rohkaisu suomenkielen käyttämiseen on ollut tehokasta koulutuksessa – jo parin-kolmen kuukauden opiskelulla pystyi esittelemään ajatuksiaan ja esittämään kysymyksiä. Vaalipaneelissa – ehdokkaissa ja yleisössä –oli edustettuna lähes 20 kansallisuutta Kolumbiasta Nigeriaan ja Kiinaan. Paneelin päätteeksi kerrattiin vielä äänestysohjeet ja hetken kuluttua puheensorina täyttää vaalitilana toimineen pääaulan. Vaalit olivat menestys ja äänestyksen voitti selvällä äänimäärällä Puspa, ehdokas numero 105!

Vertaisvaikuttaminen ja tarinallistaminen toimivat jopa odotettua paremmin, kertoo Maaria Hytönen. Samalla, kun ehdokkaat kiersivät ryhmiä, pääsivät kaikki opiskelemaan käytännössä vaikuttamista, vuorovaikutusta, suomalaisen yhteiskunnan toimintaa sekä omien ajatusten ja arvojen esittämistä – suomeksi. Kotoutumisryhmissä ohjataan käyttämään suomea, vaikka lähes kaikki puhuisivatkin englantia.

Maaria jatkaa: ”On upea huomata miten hyvä, innostava ja positiivinen henki tarttuu: kun tehdään ja toimitaan kouluttajien kesken yhdessä tiiminä, saavat myös opiskelijat osansa. Onnistuminen on tarttuvaa, rohkeus kasvaa yrittämällä ja niinhän se yhteiskuntakin pyörii, miten sitä pyöritetään. Meillä on vain yksi elämä – tehdään siitä arvokas!”